خودکشی دستهجمعی ۴ جوان / چالش نهنگ آبی چیست که شرکت کننده را وادار به خودکشی می کند؟
۴ جوان از ۴ استان مختلف کشور در ساحل یکی از شهرهای مازندران با هم قرار گذاشتند و دستهجمعی خودکشی کردند اما یکی از آنها نجات پیدا کرد.
به گزارش هنرنوشت، نقی کریمیان رئیس نجات غریق و غواصی مازندران گفت: ۴ جوان اهل تبریز، اردبیل، ایذه و اصفهان که با هدف اجرای مرحله فینال بازی اینترنتی نهنگ آبی به شهرستان محمودآباد سفر کرده بودند عصر دیروز یکشنبه ١۶ شهریورماه خود را تسلیم امواج دریا کردند.
وی با بیان اینکه ناجیان غریق مستقر در سواحل مازندران ۳ مرحله به این ۴ جوان در خصوص پیشروی نکردن به قسمت عمیق دریا هشدار دادند، افزود: با توجه به اینکه این ۴ نفر در جای عمیق شنا نمیکردند، تصور این بود که آنها برای بازی دور هم جمع شدهاند.
کریمیان افزود: این ۴ نفر پس از ورود به آب و بیتوجه به هشدارهای ناجیان غریق به صورت برنامهریزیشده دور یکدیگر حلقه زده و بیصدا به زیر آب فرو رفتند.
رییس نجات غریق و غواصی مازندران ادامه داد: یکی از قایقرانان که در نزدیکی محل حادثه حضور داشت، با مشاهده حرکت دست یکی از این جوانان برای کمک اقدام کرد، اما با مقاومت غریق مواجه شد.
وی افزود: این قایقران با تلاش زیاد بالاخره موفق به بیرون کشیدن این غریق از آب شد.
کریمیان گفت: فرد نجاتیافته پس از احیا توسط منجیان غریق، با گریه و ندامت اعلام کرد هیچکدام از همراهانش را نمیشناخته و فقط از طریق بازی نهنگ آبی با آنان آشنا شده بود.
رییس نجات غریق و غواصی مازندران ادامه داد: این فرد علت حضور این ۴ نفر در مازندران و خودکشی در دریا را اجرای آخرین مرحله از بازی اعلام کرد.
وی افزود: متاسفانه ۳ جوان در این حادثه جان خود را از دست دادند و بازجویی از فردی که از بازیِ خودکشی جان سالم به در برد با حضور ماموران پلیس آغاز شد.
نقی کریمیان با ابراز تأسف از این واقعه و همدردی با خانوادههای جانباختگان، با استناد به گزارش پزشکی قانونی، گفت: متأسفانه امسال چند مورد خودکشی در دریای خزر به دلیل مصرف مواد، عدم تعادل روحی و دعواهای خانوادگی اتفاق افتاده که همین کار را برای منجیان غریق بسیار دشوار کرده است.
بازی و چالش نهنگ آبی چیست؟
چالش نهنگ آبی نوعی بازی خودکشی در اینترنت است که نوجوانان را هدف قرار داده است.
در این بازی ظاهرا برای هر شخص ۵۰ وظیفه مختلف در طی ۵۰ روز تعیین میشود و گفته شده که این چالش با موارد زیادی از خودکشی در دنیا ربط داشته اما درباره خود این بازی اطلاعات کمی وجود دارد.
چگونگی بازی یا چالش نهنگ آبی
با ورود و ثبت نام، اعضاء «نهنگ» نامیده میشوند. در این چالش اینترنتی ۵۰ مرحلهای از مخاطبان بیشتر نوجوانان خواسته میشود روزانه کاری را که از آنها خواسته شده انجام دهند و در پایان، عکس یا فیلمی از خود بفرستند تا بتوانند وارد مرحله بعد شوند. برای نمونه، یکی از چالشهای آن کشیدن یک نهنگ آبی روی دست است و پس از آن از کاربر خواسته میشود نیمهشب بیدار شود، یک فیلم ترسناک نگاه کند، لب خود را بِبُرد، روی دست خود با چاقو واژهای را حک کند، بالای یک ساختمان بلند با پاهای آویزان از خود عکس بیندازد.
نهنگ آبی در سال ۲۰۱۳ (میلادی) در روسیه و با f57 یکی از نامهای به اصطلاح گروه مرگ شبکه اجتماعی ویکی آغاز شد.
آمار خودکشی
گفته میشود نخستین خودکشی ناشی از آن در سال ۲۰۱۵ (میلادی) رخ داد.
گمان میرود که در فاصله نوامبر ۲۰۱۵ تا آوریل ۲۰۱۶ صد و سی کودک عضو این گروههای آنلاین خودکشی کردهاند.
این بازی در هند بیشترین شمار خودکشی را دارد.
دلیل خودکشی نوجوانان بازی نهنگ آبی است یا افسردگی و بحران نوجوانی؟
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که «نهنگ آبی» در اصل حقهای ساختگی و اغراق شده است و افرادی آن را به منظور دست انداختن مخاطب ساخته اند. با وجود مطالب زیادی که دربارهٔ این چالش نوشته شده، هیچ مورد ثابتشدهای از ارتباط بین خودکشی با این گروهها و نهنگ آبی وجود ندارد.
بر پایه پژوهش انجام شده در دانشگاه دولتی روسیه این احتمال وجود دارد که روزنامه نگاران و پدر و مادرهای نگران با در کنار هم گذاشتن عناصر متناقض به این نتیجه نادرست رسیده باشند که عامل خودکشی فرزندان آنها بازی نهنگ آبی است. درحالی که دلیل اصلی آن اختلال افسردگی عمده و بحران نوجوانی است.
با این حال این امکان وجود دارد که این پدیده منجر به رفتارهای تقلیدی خودآزارانه و خودکشی تقلیدی شده باشد.
آمار خودکشی ناشی از چالش نهنگ آبی در ایران
دو دختر نوجوان آبان ماه سال 1396 از روی پل شهید چمران در شهر اصفهان خود را به پایین پرتاب کردند. این دو نوجوان قبل از پرت کردن خود با یک دوربین، فیلمی از خود را به عنوان وصیت ضبط کردند که در آن حالتی از هیجان بدون غم و همراه با احساس ترس و تمسخر احساس ترس پیش از خودکشی به نظر میرسد که روی شبکههای اجتماعی به صورت گسترده منتشر شد و خداحافظی عاشقانه با دوستان پسر خود بوده که در آن از بهشت و برزخ پس از مرگ صحبت میکنند.
پیرو این ویدیو پزشک روانشناس فاطمه قاسمزاده در مصاحبه با روزنامه جام جم تناقض جدی بین این ویدیو و ادعای ارتباط خودکشی با بازی نهنگ آبی را مطرح کرد و اینکه این خودکشی به این بازی مرتبط نبوده است. بلکه بیشتر ریشه در نواقص آموزشهای مهارت زندگی در جامعه دارد.
این در حالی است که پیش از این سردار مهدی معصوم بیگی در خبرگزاریها مدعی شده بود که این دو دختر پیش از سقوط از روی پل با ضبط یک پیام صوتی با «خانواده خود» خداحافظی کردند و در پیام آمده که آنها بهدلیل بازی آنلاین نهنگ آبی دست به این اقدام میزنند.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ارتباط این خودکشیها با چالش نهنگ آبی را تکذیب کرد و گفت: «خودکشیهای اصفهان هیچ ربطی به چالش نهنگ آبی نداشته و این چالش اتفاق نیفتاده اما باید مراقب باشیم.»
انتهای پیام/