به گزارش هنرنوشت، سرفهها بهطورکلی به دو دسته خشک و خلطدار تقسیم میشوند. سرفه خلطدار یا مفید سرفهای است که به دفع خلط و مخاط از بدن کمک میکند. این سرفهها نیازی به سرکوب ندارند، زیرا بهلطف آنها ریه و سینهتان از آلودگیها تخلیه میشود؛ با این حال برخی درمانها از جمله مصرف مواد خلطآور با رقیقکردن مخاط بهدفع آسانتر آن کمک میکند.
اما سرفه خشک متفاوت است. این نوع سرفه سرفهای است که هرچه سریعتر باید از آن خلاص شوید. برای رهایی از این سرفهها از مواد نرمکننده استفاده کنید. این مواد غشای مخاطی ملتهب را نرم و مواد حساسیتزا را دفع میکنند و موجب بهبودی میشوند. بهجای استفاده از محلولهای شیمیایی برای درمان هر بیماری جزئی، بهتر است از درمانهای خانگی کمضرر استفاده کنید. این درمانها علاوه بر اینکه مضر نیستند، نسبت به اغلب شربتها طعم بهتری نیز دارند.
بیماریهایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا و عفونتهای ویروسی از مهمترین علل سرفه خشک هستند.
معمولا سرفههای ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا ۱ یا ۲ هفته طول میکشند. اغلب آنها ظرف مدت ۳ هفته کاملا ناپدید میشوند. سرفههای ناشی از عفونتهای ویروسی برای چند هفته (تا ۸ هفته) باقی میمانند. برخی سرفهها ممکن است مدت طولانیتری باقی بمانند و معمولا نشان از یک علت و مشکل دارند.
در کودکان و بزرگسالان اگر سرفهکردن تا ۲ هفته طول بکشد، به آن سرفه حاد (کوتاهمدت) گفته میشود.
در بزرگسالان اگر سرفه بیش از ۸ هفته باقی بماند، با عنوان سرفه مزمن (ادامهدار) توصیف میشود.
در کودکان سرفهای که بین ۲ تا ۴ هفته باقی بماند سرفه حاد طولانیمدت و سرفهای نیز که بیشتر از ۴ هفته طول بکشد سرفه مزمن نامیده میشود.
۷ درمان خانگی سرفه خشک
عسل
عسل مانند یک مسکن عمل کرده و مخاط را نرم می کند.
بر اساس تحقیقات صورتگرفته در دانشکده پزشکی «پن استیت»، عسل نسبت به داروهای بدون نسخۀ سرفه تأثیر بیشتری دارد. عسل یک مسکّن طبیعی با چسبندگی بالاست که سطح غشای مخاطی تحریکشده را میپوشاند و تسکین میدهد. بهعلت وجود آنزیمهای طبیعی در عسل، این ماده خاصیت ضدباکتری دارد. این امر به کوتاهترشدن دوره سرفههایی که ریشه در مشکلات باکتریایی دارند منجر میشود.
عسل درمانی عالی برای کودکان و بزرگسالان است، ولی فراموش نکنید که بهعلت احتمال بروز بوتولیسم مصرف آن در کودکان زیر دو سال خطرناک است.
برای استفاده از خاصیت درمانی عسل، یک تا سه مرتبه در روز هر بار یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی مصرف کنید تا سرفهتان بهبود یابد. اگر سرفه هنگام خواب موجب آزارتان میشود، قبل از خوابیدن یک قاشق عسل میل کنید. میزان عسل را برای کودکتان بهجای یک قاشق غذاخوری، یک قاشق چایخوری در نظر بگیرید.
۲. چای ریشه شیرینبیان
ریشه شیرین بیان مادهای مسکن و خلطآور است که مخاطتان را شل و رقیق میکند و گرفتگی را از بین میبرد. همچنین ریشه شیرینبیان التهاباتی را که موجب تحریک گلو میشود کاهش میدهد. جزء اصلی شیرینبیان، گلیسیریزین، بیشتر خواص آن را دربردارد. گلیسیریزین ۳۰ تا ۵۰ مرتبه شیرینتر از ساکارز (شکر) است و آنزیم ۱۱-بتا-هیدورکسی استروئید دهیدروژناز را مهار میکند. این آنزیم دسترسی گلوکوکورتیکوئید (یک هورمون استروئیدی) را به گیرندههای استروئید تنظیم میکند و سرعت تبدیل کورتیزول به کورتیزون را کاهش میدهد. این پدیده تأثیر کورتیزول را افزایش میدهد و از التهابات میکاهد. البته اگر مشکل کلیه دارید بهتر است از مصرف ریشه شیرینبیان اجتناب کنید.
برای تهیه چای ریشه شیرینبیان به دو قاشق ریشه خشک شیرینبیان و ۲۲۵ میلیلیتر آب نیاز دارید. ابتدا آب را جوش بیاورید و سپس ریشه شیرینبیان و آب جوش را در فنجان بریزید. بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه همه محتویات فنجان را بنوشید. این کار را دو بار در روز تکرار کنید.
۳. آبنمک غرغره کنید
یک روش شناختهشده برای درمان سوزش گلو غرغرهکردن آبنمک است. آبنمک ناراحتی ناشی از سرفه را کاهش میدهد و از طریق فرایند اسمز (گذرندگی) به درمان گلودرد کمک کند. زمانی که غلظت نمک در خارج از سلول بیشتر از داخل آن باشد، آب از داخل سلول به خارج هدایت میشود تا تعادل ایجاد شود. وقتی آب سلول را ترک کند، تورم و در نتیجه حس ناراحتی فرد کاهش مییابد. پس اگر مشکل سرفهتان با تورم همراه است، این روش بسیار مفید خواهد بود. همچنین با غرغرهکردن آبنمک، خلطها بهراحتی زدوده میشوند.
برای درستکردن محلول آبنمک یک قاشق چایخوری نمک را با ۲۲۵ میلیلیتر آب ولرم ترکیب کنید و بهخوبی هم بزنید تا حل شود. مقداری از آن را بهمدت ۱۵ ثانیه غرغره کنید و این کار را ادامه بدهید تا آبنمک تمام شود. در نهایت گلویتان را با آب شستوشو بدهید.
۴. بخور
علت سرفه های خشک - بخور خلط و گرفتگی ها را کاهش می دهد.
برای مقابله با سرفه، سرماخوردگی و گرفتگیها از بخار غافل نشوید. بخار بهخوبی و بهسرعت مخاط و خلط را از بین میبرد. برای افزایش تأثیر بخار میتوانید از روغنهای مختلفی استفاده کنید که اثرات درمانی بخار را افزایش میدهند. این خواص (خواص ضدویروسی، ضدباکتری و ضدالتهابی) از طریق هوا قابلانتقال است؛ بنابراین زمانی که بخار را تنفس میکنید، از خواص آن بهرهمند میشوید. استفاده از روغن درخت چای و روغن اکالیپتوس انتخاب هوشمندانهای است. با این کار، علاوه بر مبارزه با باکتریها و ویروسها، مجاری تنفسیتان هم تسکین مییابد.
به این منظور به دو قطره روغن درخت چای، یک تا دو قطره روغن اکالیپتوس، یک کاسه آب و یک حوله نرم و تمیز نیاز دارید. مقدار کافی آب به جوش بیاورید و در کاسه عایق حرارت بریزید. ۳۰ تا ۶۰ ثانیه صبر کنید تا آب کمی خنک شود. سپس روغن را داخل آن بریزید و کمی آن را به هم بزنید تا بخار از آن خارج شود. صورتتان را در مسیر خروج بخار قرار بدهید و تا جایی که اذیت نمیشوید، صورتتان را به ظرف نزدیک کنید. فراموش نکنید که بخار گاهی بسیار سوزان است. حوله را دور سرتان بهگونهای قرار بدهید که بخار را به دام بیندازید و سپس در همین حالت نفس عمیق بکشید. این کار را روزی دو تا سه بار به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه تکرار کنید.
۵. چای آویشن
آویشن خاصیت ضدمیکروبی دارد و عضلات نای و نایژره را باز می کند.
آویشن گیاهی است که از زمانهای بسیار قدیم استفاده میشده است. «مرگ سیاه» که ناشی از بیماری طاعون بود، از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۳ میلادی جان بسیاری از انسانها را گرفت. در آن زمان مردم با سوزاندن آویشن در شهر بیماری را از خود دور میکردند. آویشن خاصیت ضدمیکروبی دارد و باعث نرمشدن عضلات نای و نایژه میشود و مجاری تنفسی را باز میکند، که در نهایت میزان سرفهها کاهش مییابد و بیمار احساس آسودگی بیشتری میکند.
برای درستکردن چای آویشن به یک مشت آویشن تازه یا دو قاشق غذاخوری آویشن خشک و ۲۲۵ میلیلیتر آب نیاز دارید. همچنین بنا بر سلیقه خودتان میتوانید از عسل یا لیمو نیز استفاده کنید.
آویشن را بهآرامی در هاون بکوبید و داخل فنجان بریزید. آب جوش را هم در فنجان بریزید و روی آن سرپوشی قرار بدهید و بگذارید آویشن ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب باقی بماند. برای بهبود طعم آن میتوانید کمی عسل یا آب لیموترش به آن اضافه کنید. این نوشیدنی را دو یا سه بار در روز مصرف کنید. مصرف این نوشیدنی قبل از خواب باعث میشود راحتتر بخوابید.
۶. فلفل و عسل
فلفل سیاه پرفروشترین ادویه جهان است و بیشترین مصرفش مربوط به آشپزخانههاست. آنچه بیشترِ مردم نمیدانند این است که فلفل سیاه برای درمان سرفههای ناشی از تراکم مخاط و گرفتگی سینه نیز مفید است. شاید برایتان پیش آمده باشد که حین آسیابکردن فلفل سیاه به سرفه افتاده باشید و بینیتان بخارد. این ویژگی فلفل سیاه در این حالت آزاردهنده است، ولی زمانی که بخواهید ضایعات را از ریهتان خارج کنید، بسیار مفید خواهد بود. عسل نیز خاصیت ضدمیکروبی خود را به فلفل اضافه میکند. با عسل و فلفل سیاه میتوانید نوعی شربت یا چای درست کنید و به کمک آن سرفهتان را بهبود بدهید. در صورت امکان، فلفل سیاه را در هنگام مصرف آسیاب کنید؛ فلفل سیاهی که از قبل آسیاب شده است برخی از خواص خود را از دست میدهد.
برای درستکردن این چای به یک قاشق چایخوری پودر فلفل سیاه، یک قاشق غذاخوری عسل و ۲۲۵ میلیلیتر آب نیاز دارید. در فنجانی فلفل سیاه، عسل و آب جوش بریزید. سپس محتویات فنجان را به هم بزنید. ده دقیقه صبر کنید، دوباره آن را هم بزنید و بنوشید. این کار را یک یا دو بار در روز تکرار کنید تا مخاطتان نرمتر شود.
۷. شربت زنجبیل و نعناع
زنجبیل بهعنوان یک ماده خلطآور به نرمکردن و خروج مخاط از ریه کمک میکند. همچنین خارش آزاردهنده پشت گلو را که ریشه بسیاری از سرفههای خشک است متوقف میکند. نعناع نیز خارش ناشی از سرفهها را تسکین میدهد.
برای تهیه شربت زنجبیل و نعناع به سه قاشق غذاخوری زنجبیل خردشده، یک قاشق غذاخوری نعناع خشک، ۴ فنجان آب و یک فنجان عسل نیاز دارید.
زنجبیل را خرد کنید و بههمراه نعناع به چهار فنجان آب اضافهاش کنید و آن را جوش بیاورید. بگذارید ترکیب آنقدر بجوشد تا حجمش به نصف مقدار اولیه برسد. پس از اینکه کمی خنک شد، یک فنجان عسل را با آن ترکیب کنید و هم بزنید تا تمام عسل کاملا در آن حل شود. سپس شربت را در ظرفی بریزید و نگهداری کنید. هر چند ساعت، یک قاشق غذاخوری از آن را میل کنید تا سرفهتان رفع شود. این شربت را میتوانید بهمدت سه هفته در یخچال نگهداری کنید.
در تهیه نوشیدنیهایی که در این مطلب به آن اشاره کردیم، بهتر است در زمان دمکشیدن سرپوشی بر روی فنجانتان قرار بدهید. با این روش، علاوه بر گرمماندن نوشیدنی، برخی مواد مفیدی که در بخار وجود دارند در فنجان باقی میمانند و با برداشتن سرپوش و استنشاق بخارش از فواید آنها در درمان سرفه خشک نیز بهرهمند خواهید شد.
منبع: چطور
انتهای پیام/