2024/12/25
۱۴۰۳ چهارشنبه ۵ دي
ارتباط کمبود ویتامین D و ابتلا به کرونا/ نور آفتاب را جدی بگیرید!

ارتباط کمبود ویتامین D و ابتلا به کرونا/ نور آفتاب را جدی بگیرید!

ویتامین D یکی از ویتامین های موردنیاز انسان، به ویژه برای تقویت سیستم ایمنی بدن است و بسیاری از مردم ایران نیز به دلیل کمبود این ویتامین در بدن خود، با مشکلات بسیاری روبرو می شوند اما مصرف بیش از اندازه آن نیز مسمومیت زاست.

به گزارش هنرنوشت، شیوع کرونا در دنیا، اغلب پزشکان و متخصصین تأکید دارند که یکی از مهمترین راه‌های مقابله با این ویروس، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن است و فاکتورهایی که موجب بهبود عملکرد آن می‌شود، تغذیه مناسب و خواب کافی است.

بین منابع غذایی که هر روز از آنان استفاده می‌کنیم، ویتامینd نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد اما بسیاری از مردم از منابع سرشار این ویتامین و نحوه استفاده از مکمل‌ها بی‌اطلاع‌ هستند.

سمیرا محمدی، دانشجوی دکترای آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در مطلبی منابع غنی این ویتامین و استفاده از مکمل‌های دارویی ویتامینd را معرفی کرده است.

منابع اصلی ویتامینd کجاست؟

سه منبع تأمین ویتامینd بدن عبارتند از:

1 ــ نور مستقیم آفتاب

2 ــ منابع غذایی

3 ــ مکمل ویتامینd

یک سؤال: همه ما در معرض نور آفتاب هستیم؛ بنابراین نباید کمبود ویتامینd داشته باشیم؛ آیا این تصور درست است؟!

دقت داشته باشید که نور آفتاب باید به‌طور مستقیم بر بدن بتابد؛ بدون ابر، شیشه و هیچ‌گونه محافظ یا کرم ضدآفتاب!

چه منابع غذایی سرشار از ویتامینd هستند؟

ویتامینd در مواد غذایی نظیر ماهی، تخم‌مرغ، ماست و شیر یافت می‌شود.

اگر امکان تأمین ویتامینd از طریق آفتاب‌گرفتن و رژیم غذایی وجود نداشته باشد، چه کنیم؟

در این صورت می‌توانید از مکمل‌های غذایی استفاده کنید؛ طبق دستورالعمل کشوری مصرف یک عدد ویتامینd پنجاه‌هزار واحدی در هر ماه نیاز بدن را تأمین می‌کند.

با این حال باید توجه داشت برای آن که بدانیم سطح ویتامین d بدن ما پایین است یا خیر باید حتما به پزشک مراجعه کنیم و با انجام یک آزمایش ساده درباره این موضوع اطلاعات صحیح را درباره سطح این ویتامین در بدن مان کسب کنیم و بعد با تجویز پزشک از مکمل های ویتامین d استفاده کنیم چرا که مصرف بیش از اندازه این ویتامین می تواند منجر به ایجاد مسمومیت و در برخی موارد منجر به مرگ شود!

ویتامین d به عنوان ویتامین محلول در چربی دارای نقش‌های متعددی در بدن است. از جمله شرکت در متابولیسم کلسیم و فسفر در سلامت استخوان و تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری‌ها از جمله بیماری‌های تنفسی؛ اما مصرف زیاد از حد آن می‌تواند منجر به مسمومیت شود.

 در مسمومیت حاد با ویتامین d، کلسیم خون افزایش یافته و مصرف با دوز بالا و طولانی مدت ویتامین d ممکن است باعث ایجاد سختی عروق شود.

در عین حال لازم است بیماران کبدی و کلیوی زیر نظر پزشک معالج مکمل‌های مورد نیاز به ویژه مکمل ویتامین d را مصرف کنند.

در صورت اقدام به مصرف نادرست و بیش از حد مجاز این ویتامین به صورت سهوی یا عمدی، بروز عوارضی مانند یبوست، ضعف، خستگی، خواب آلودگی، سردرد، کاهش اشتها، پرنوشی، خشکی دهان، طعم آهن در دهان، تهوع و از دست دادن اشتها، تکرر ادرار و کاهش وزن و استفراغ نیز گزارش شده است.

مصرف مکمل ویتامین d در ارتباط با بیماری با ویروس کرونا


بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت هیچ‌گونه توصیه جدیدی مبنی بر مصرف مکمل ویتامین d به منظور پیشگیری از بیماری‌های تنفسی و ویروس کرونا ارائه نکرده است. بنابراین برنامه مکمل یاری ویتامین d مطابق با دستورالعمل‌های موجود برای گروه‌های سنی مختلف باید اجرا شود و مواردی که با تشخیص پزشک دچار کمبود ویتامین d هستند، توسط پزشک معالج و با استفاده از پروتکل‌های درمانی انجام می‌شود.

بر این اساس باید توجه کرد که در مورد کودکان دو تا هشت سال، در حال حاضر برنامه کشوری برای مکمل یاری آنها در نظر گرفته نشده است. با توجه به توصیه های کمیته کشوری پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین d، به مادران آموزش داده شود که هر دو ماه یکبار یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین d تهیه و به کودک خود دهند. البته مکمل‌های تجویز شده از طریق سیستم بهداشتی درمانی تامین کننده بخشی از نیازها بوده و مابقی باید از طریق منابع غذایی حاوی کلسیم مانند شیر و لبنیات، انواع کلم، حبوبات و ... و ویتامین d نیز از طریق ماهی‌های چرب، لبنیات، زرده تخم مرغ و ... تامین شود.

بالاترین سطح دریافت قابل تحمل ویتامین d، برحسب گروه سنی و فیزیولوژیک برای بزرگسالان روزانه ۴۰۰۰ واحد بین‌المللی و برای کلسیم نیز معادل ۲۵۰۰ میلی‌گرم در روز تعیین شده است. مصرف مقادیر بیشتر از ۱۰.۰۰۰ واحد بین‌المللی در روز در طولانی مدت می‌تواند موجب مسمومیت شود.

در عین حال باید توجه کرد که مصرف همزمان مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین d با قرص کلسیم d بدون اشکال بوده و در محدوده ایمن از نظر دریافت ویتامین d قرار دارد. مکمل کلسیم، همراه یا بعد از غذا میل شود.

برای پیشگیری از کمبود ویتامین d در زنان باردار، لازم است مطابق با دستورالعمل مکمل یاری مادران باردار به صورت روزانه ۱۰۰۰ واحد اقدام شود. 

منابع: ایسنا و تسنیم

انتهای پیام/

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.